Skip to main content

Vinresa, Grp Munskänkarna Lysekil, 11 dagar,

Vinprovning

Vinresa 7-17/5 2024

Alla tider är preliminära och kan komma att ändras.

Fritextsökning

Dagsprogram

  • Dag 1: Tisdag 7 maj

    På morgonen klockan 06,30 startar vår resa söderut. Vi tar något stopp på vägen mot Öresundsbron och färjan till Tyskland. Klockan 15:45 går färjan Gedser-Rostock. Under överfarten passar vi på att äta en buffé och kanske kan vi njuta av ett stilla hav? På kvällen cirka klockan 19 checkar vi in på vårt fina Vienna House Sonne Rostock. Detta 4-stjärniga hotell har en 200 år gammal tradition och ligger centralt vid Rostocks gamla marknadsplats. De moderna rummen har fin utsikt över Rostocks historiska stadsdel.
    Kvällen är fri till att utforska den gamla medeltidsstaden. Varför inte ta en promenad till den storartade Mariakyrkan?

  • Dag 2: Onsdag 8 maj

    Vi äter en god frukost och går på bussen som säkert och tryggt tar oss söderut mot den vackra barockstaden Dresden. Dresden kallas ofta ”Florens vid Elbe” och är en av Europas främsta kulturskatter. Endast ett par mil härifrån, i sydöstra Sachsen, ligger spektakulära Sachsiska Schweiz som är känt för sina dramatiska sandstens-toppar. Lunch längs vägen.
    Klockan 15:00 genomför vi resans första provning på Weingut Hofleossnitz i Radebeul (5 viner, cirka 90 min)

    I vingården odlas druvor som Riesling, Solaris, Johanniter, Grauburgunder och Spätburgunder med flera andra druvor mer om detta under vår bussresa och i vårt resekompendium. Nöjda efter första provningen checkar vi in på vårt hotell i city, InterCity Dresden och avslutar med en trevlig middag.

  • Dag 3: Torsdag 9 maj Kristi Himmelsfärdsdag

    Efter frukost går vi på vår buss som ska ta oss mot Österrike. Vi äter lunch på vägen och vi kommer att under eftermiddagen besöka Sonberk Winery, https://www.sonberk.cz/en/
    Sonberk Winery är beläget i Mähren eller Moravien som är Tjeckiens Toscana. Bland kullar och dalar hittar man de bästa vingårdarna i landet. Vinet kom hit på 200 talet med romarna. De vita vinerna dominerar i denna del av Tjeckien. En spännande druva är Pálava som odlas på Sonberk. Det var 1953 som Josef Veverka i Morava i Tjeckien korsade druvorna Savagnin Rose och Müller-Thurgau. Pálava registrerades officiellt i Tjeckiens druvregister 1977. Pálava uppvisar många likheter med sin förälder Savagnin Rose. Vinerna blir fylliga och kryddiga. De blir dock mjukare och får lägre syra än viner av nämnda förälder.

    Vinprovning på Sonberk Winery sker klockan 15:00 (5 viner, cirka 60 min).

    Under kvällen kommer vi till trevliga Hotell Klaus, i byn Wolkersdorf strax norr om Wien, https://www.hotel-klaus.at/en/, här ska vi bo i några dagar. Vi avslutar torsdagen med en gemensam middag på Hotell Klaus.

  • Dag 4: Fredag 10 maj

    Efter att ha sovit ut ordentligt och ätit frukost ska vi såklart prova vin i Österrike och vi börjar med några kända vinhus. Första vinprovningen börjar klockan 11:00 med vinprovning hos Schloss Gobelsburg (5 viner + guidad tur av vinkällaren ca 2,5-3h) https://www.gobelsburg.at/en/castle/

    De viktigaste druvsorterna på vingården Schloss Gobelsburg har alltid varit Grüner Veltliner och Riesling. Genom århundradena har dessa sorter visat sig vara lämpliga för de omgivande jordstrukturerna. Medan Riesling känns mest hemma på de karga och steniga terrasserna i Heiligenstein och Gaisberg, kan Grüner Veltliner utvecklas bäst på de lössandiga jordarna i det omgivande området. Grüner Veltliner är Österrikes mest odlade druva. Druvan är en naturlig korsning mellan Traminer och St Georgen. På 31% av vingårdsarealen odlas Grüner Veltliner, vinerna kan ge allt från lätta viner till komplexa kraftfulla viner, druvan används även till sekt och söta viner. Burkpäron, vitpeppar, kryddighet, grapefrukt frisk hög syra är karaktäristika för Grüner Veltliner
    Vi försöker med en snabb och lätt lunch innan vi börjar med en ny provning klockan 15:00 hos Weingut Leth (6 viner) https://www.weingut-leth.at/

    Målsättningen med dagen är att visa på hur den varierande jordmånen från grus- och lerjordar till kristallisk röd sandsten på en berggrund som är 320 till 350 miljoner år bestående av vulkaniska partiklar i kombination med klimatet ger en stor variation hur de olika vita vinerna kan smaka.
    Vi avslutar fredagen med en middag tillsammans på Hotell Klaus.

  • Dag 5: Lördag 11 maj

    Vi äter frukost och färdas sedan sydöst mot Burgenland där vi klockan 10:00 har en vinprovning på Weingut Umathum https://www.umathum.at/en/ (5 viner, ca 2h)

    Vi lämnar alltså norra Österrike och far mot Burgenland som har ett varmare klimat p g a varma vindar från Ungern. Andelen röda viner är därför större än i Niederösterreich. De mest av odlingarna ligger runt sjön Neusiedlersee. Viktigaste druvorna är Zweigelt, Blaufränkisch, Weissburgunder, Chardonnay och Welch-riesling den sistnämnda mest för söta viner. De gynnsamma förutsättningarna för botrytis runt Neusiedlersee gör att förhållandevis stora mängder ädelsöta viner kan produceras.
    Lunch längs vägen och tillbaka mot Wien för att 15:30 starta vår vinprovning hos Schlumberger Kellerwelt, Rundvisning - Rosé Tour.

    I dag är vinhuset Schlumberger en betydelsefull tillverkare av sekt men i mitten av 1800-talet fick vinhuset Schlumberger också stor betydelse som rödvins-producent. Robert Schlumberger importerade några röda druvsorter och planterade dem i Österrike för första gången. Han anses vara en pionjär inom detta område och var först med att odla de franska druvsorterna Cabernet Sauvignon och Merlot i Österrike. En cuvée görs fortfarande idag av dessa druvsorter.
    Kanske får vi möjlighet att jämföra rosé vinerna från förmiddagens provning med Schlumbergers Rose?
    Vi avslutar också denna dag med en gemensam middag på Hotell Klaus.

  • Dag 6: Söndag 12 maj

    Efter en stärkande frukost är det dags för en guidad tur i Wien under förmiddagen mellan 10:00 – 13:00. Eftermiddagen och kvällen är fria för att upptäcka till exempel Heurigen på egen hand. Heuriger är förkortningen av "heuriger Wein" (årets vin) på österrikisk och bayersk tyska. Ursprungligen var de enkla utekrogar i vinmakarnas lokaler, där folk tog med sig mat och dryck av det nya vinet. Numera ligger krogarna ofta på avstånd från vingårdarna och erbjuder både mat och dryck. I de välkända vinodlingsområdena i staden Wien (Grinzing, Sievering, Neustift, Liesing) har många matställen en rustik inredning som liknar Heuriger, men de har en normal licens och säljer vin som de köper från externa källor.
    Heurige är kända för sin Gemütlichkeit – sin trevliga atmosfär.

    Lunch och middag på egen hand under söndagen.

  • Dag 7: Måndag 13 maj

    Vi äter frukost när det passar oss och förmiddagen är fri för egna aktiviteter. Kanske vill du promenera eller träna, kanske vill du vila, valet är ditt. Om du är sugen på mera vinprovningar, besök de lokala vingårdarna som till exempel
    https://www.pleil.at/ https://www.hirschbuechler.at/
    Lunchen ordnar ni själva. Klockan 15:00 är det dags för vinprovning hos Weingut Nastl under eftermiddagen (4 vinner med snacks och guidad tur)
    Weingut Nastl är ett familjedrivet vinhus i Langenlois. https://nastl.at/

    Vi avslutar måndagen med en middag tillsammans på Hotell Klaus.

  • Dag 8: Tisdag 14 maj

    Tisdagen den 14 maj är dagen vi ställer om! Nu reser vi norrut. Efter vår tidiga frukost sätter vi oss i bussen som kör oss mot Mähren och dagens första vinprovning Filiberk i Kobyli klockan 10:00. (6 viner)
    https://filiberk.com/en

    Lunch längs vägen
    I Prag checkar vi in på Hotell Expo för att sedan besöka bryggeriet Pivovar U Medvidku runt klockan 18:00.
    Vi tror att detta blir en spännande kväll med rundvandring, middag och ölprovning. Förberedd er gärna genom att titta in på länken https://umedvidku.cz/en/

  • Dag 9: Onsdag 15 maj

    Vi intar en god frukost har hela dagen att upptäcka Prag på egen hand. Prag är huvudstad och största stad i Tjeckien och belägen vid floden Moldau. Staden har cirka 1,4 miljoner invånare. Prags universitet, Karlsuniversitetet, grundades 1348 av kung Karl IV och är det äldsta universitetet i Centraleuropa norr om Alperna och öster om Rhen. Prag har flera kulturskatter som Pragborgen, Karlsbron och det astronomiska uret, se nedan.
    Varför inte besöka den mytomspunna ölhallen Hostinec U Kalicha som sägs vara platsen där författaren Jaroslav Hasek (1883 - 1923) skrev delar av sin bok "Den tappre soldaten Svejk".
    Vi avslutar dagen med en gemensam middag på kvällen på Hotell Expo.

  • Dag 10: Torsdag 16 maj

    Pigga och rika på Prag upplevelser sätter vi oss efter frukost i bussen som ska köra oss mot Rostock. Vi tar lunch på vägen och vi avslutar denna resdag med ett besök på BorderShop Rostock för att eventuellt komplettera våra inköp.
    https://www.bordershop.com/se/om-bordershop/om-bordershop-i-tyskland/om-bordershop-rostock
    Sedan checkar vi in på Vienna House Sonne, Rostock och äter en gemensam

  • Dag 11: Fredag 17 maj

    Frukost klockan 07:00 avfärd klockan 08:00. Vi ska med färjan klockan 09:00 mot Gedser f v b till Lysekil. Efter några timmar kör vi över den fantastiska Öresundsbron.

    Nöjda och rika på upplevelser är vi nu hemma i Lysekil igen.