Våra resor

Gotland, 4 dagar

Gotland är ett verkligt attraktiva målet för semesterfiraren. Naturen är variationsrik och annorlunda. Vi finner lummiga lövängar med en otrolig blomsterprakt, intressanta gamla gårdar och fornminnen, fiskelägen och härliga bad. Vi bor på Scandic i Visby – ”rosornas stad” är en härlig upplevelse med en förtjusande medeltida atmosfär och en mängd av sevärdheter.

I resans pris ingår:
- Resa i modern helturistbuss
- Färjeavgifter
- Del i dubbelrum
- Halvpension
- Besök i Lummelundagrottan
- Guidad stadsrundtur i Visby
- Reseledare

Gotland är det verkligt attraktiva målet för semesterfiraren. Naturen är variationsrik och annorlunda. Vi finner lummiga lövängar med en otrolig blomsterprakt, intressanta gamla gårdar och fornminnen, fiskelägen och härliga bad. Vi bor på Scandic i Visby – ”rosornas stad” är en härlig upplevelse med en förtjusande medeltida atmosfär och en mängd av sevärdheter.

Dag 1. Hemorten–Visby
Tidig morgon samlas vi på bussen som ska ta oss mot vår avgångshamn Oskarshamn där vår båt till Gotland avgår. Vi har en härlig båtresa på ungefär 3 timmar framför oss och sedan anländer vi till underbara Visby. Visby är en grönskande stad, antal parker och planteringar är få men väl utnyttjade. Carl von Linné kallade staden ”Rom i ett nötskal” när han besökte ön år 1741. Beteckningen är ännu aktuell. Vi finner många historiska minnesmärken, fyllda av atmosfär från det förgångna. Shoppingen i Visby är en blandning från modernt till det genuint gotländska. Vår guide tar oss med på en intressant stadsvandring. Vi ser den 3 kilometer långa ringmuren med 44 torn. Muren är ett av Nordeuropas bäst bevarade byggnadsverk. Vi får också se bl. a kyrkoruinerna från Visbys storhetstid samt de pittoreska små gränderna i medeltidsstaden. Vi checkar in på Hotel Scandic Visby och efter en gemensam middag väntar sedan sköna sängar.

Dag 2. Norra Gotland
Vi börjar dagen med frukost och därefter stiger vi ombord på bussen. Tillsammans med guiden ska vi göra en utflykt till de norra delarna av ön. Vi passerar Slite, där vi gör ett uppehåll vid ett kalkbrott och åker sedan vidare norrut. Vi åker mot färjeläget i Fårösund för en båttur till Fårö. Sedan kan vi börja vår resa på denna märkliga ö, där språket och sederna skiljer sig avsevärt från andra delar av Gotland. Fårö har bibehållit ett ålderdomligt kulturlandskap, förändringarna genom århundradena är obetydliga. Kustens vidsträckta raukfält och klapperstränder ger i sin storslagenhet intryck av urtid. Vägen går genom gles och vindpinad tallskog. Vid Fårö kyrka öppnar sig landskapet mot den breda havsbukten i öster. Under resan skådar vi beteshagar, steniga åkrar, spridd bebyggelse och fiskelägen som vittnar om det nödvändiga tillskott som fisket gav. Den karga alvarmarken betas fortfarande och fåret tycks vara en del av naturen. Vidare går färden till välkända Lummelundagrottan. Här får vi en guidad tur bland dessa spännande och trolska grottsalar med droppstenar i fantasifulla formationer. Framåt eftermiddagen är vi åter på hotellet och samlas under kvällen för middag.

Dag 3. Södra Gotland
Dagen startar som vanligt med frukost. Dagens utflykt går först mot södra Gotland som kallas för ”Sudret” och är en gammal jordbruksbygd med bördiga jordar. Vår guide berättar för oss om denna vackra del av ön. Vi besöker bland annat öns sydspets där vi finner Hoburgen – en 750 meter lång och 150 meter bred strandremsa, fylld av raukar och söndervittrade kalkstensbranter. Som en galjonsbild tronar här Gotlands mest berömda rauk, Hoburgsgubben. Vi gör ett besök i Öja kyrka, en av de vackraste kyrkorna på ön. Det höga tornet, som sudergutarna kallar ”Gragasi” (grågåsen), är känt som sjömärke. Vi beger oss tillbaka till Visby och till en trevlig restaurang. Med klosterruinen S.t Nicolai i bakgrunden bjuds vi på grillbuffé med tillbehör och avslutar middagen med en god saffranspannkaka.

Dag 4. Visby–Hemorten
Efter en senare frukost har det blivit dags att ta farväl av Gotland för denna gång. Vår båt avgår till Oskarshamn under eftermiddagen och ankommer ca 19,30. När båten lägger till går vår färd mot hemorterna som vi når sent under kvällen. En oförglömlig resa till Sveriges största ö är till enda.

Scandic Visby, Visby
Scandic Visby ligger bekvämt nära flygplatsen i Visby, nära Visby färjeterminal, Wisby Strand Congress and Event och Gotlands konstmuseum. I närheten ligger även DBW:s botaniska trädgård och Högskolan på Gotland.

Scandic Visby har bubbelpool, bastu och fitnessanläggning. Kostnadsfri wi-fi i allmänna utrymmen; dator finns tillgänglig. Gäster på detta hotell kan välja mellan två restauranger samt en bar vid poolen och en bar/lounge. Personalen kan hjälpa till med bokning av biljetter och guidade turer och bröllopstjänster. Gäster har även tillgång till en säsongsöppen utomhuspool, flerspråkig personal och presentbutik/tidningskiosk. Det här är en rökfri anläggning.

Scandic Visby har 214 rum. Gäster erbjuds kostnadsfri wi-fi. Rummen har LCD-tv med kabelkanaler. Alla rum har skrivbord och telefon. Städning erbjuds dagligen.
Läs mer

Avresor