Våra resor

Östersjön runt, 7 dagar

En fascinerande resa till några av våra spännande grannländer runt östersjön. Vi besöker två av de baltiska huvudstäderna och även polska Gdansk. Alla har sin egen karaktär och atmosfär som måste upplevas. Lettiska Riga har breda boulevarder och jugendhus och litauiska Vilnius har otaliga kyrkor och gågator. Under resan ser vi även det masuriska sjödistriktet i Polen samt besöker Hitlers Varglya i Ostpreussen.

I resans pris ingår:
- Resa i modern heltursitbuss
- Färjeavgift, vägskatter samt moms
- Del i dubbelrum/ dubbelhytt
- Halvpension
- Stadsrundtur i Riga, Vilnius och Gdansk
- Folklore på restaurang i Riga
- Entré och rundvisning på Rundale Palace inkl. lunch
- Entré och rundvisning på Trakai Castle inkl. lunch
- Entré och rundvisning på Hitlers varglya
- Reseledare

Enkelrumstillägg: 1.450:-

En fascinerande resa till några av våra spännande grannländer runt östersjön. Vi besöker två av de baltiska huvudstäderna och även polska Gdansk. Alla har sin egen karaktär och atmosfär som måste upplevas. Lettiska Riga har breda boulevarder och jugendhus och litauiska Vilnius har otaliga kyrkor och gågator. Under resan ser vi även det masuriska sjödistriktet i Polen samt besöker Hitlers Varglya i Ostpreussen.

Dag 1. Hemorten – Stockholm
Avresa från hemorten under morgonen. Under eftermiddagen kommer vi till Stockholm där vår båt till Riga avgår 17.00. Vi reser med en av Tallink Siljas färjor och bor i tvåbäddshytt med båda sängarna på golvet. På kvällen äter vi en gemensam middag innan vi kryper till kojs i våra hytter. (I katalogen har tryckfels-Nisse varit framme, båten avgår till Riga och inte Tallin!)

Dag 2. Riga
Vi njuter av en god frukostbuffé innan färjan anländer i hamn i Riga strax innan lunch. Under eftermiddagen gör vi en rundtur av Lettlands trevliga huvudstad tillsammans med en guide. Vi beundrar både den medeltida stadskärnan och den nyare jugendbebyggelsen. Efter rundturen checkar vi in på Radisson Blu Hotel Lavija som ligger nära gamla stan. På kvällen bjuds vi på en trevlig Folkloreshow på Restaurant Lido.

Dag 3. Riga-Vilnius
Efter frukost gör vi ett besök på Rundale Palace. Slottet och dess omgivningar är ett av de förnämsta arkitektoniska minnesmärkena i barock- och rokokostil i Lettland. Vi får en trevlig rundvisning och äter en två rätters lunch innan det är dags att köra vidare. Nästa stopp blir vid pilgrimsmålet Korskullen, en av Litauens största sevärdheter. På berget finns kors i alla möjliga storlekar, former och färger och uppskattningsvis finns det över 100 000 stycken, en helt otrolig vy. När vi senare under dagen anländer vi till Vilnius checkar vi in på hotell Novotel Vilnius Centre där vi ska bo i två nätter. Kvällen avslutas med middag.

Dag 4. Vilnius
Efter frukost gör vi en stadsrundtur i denna intressanta stad. Delar av Vilnius lades i ruiner under andra världskriget men har senare återuppbyggts. Stadens historiska centrum finns med på Unescos världsarvslista och hyser många betydande byggnader från olika epoker, som gotik, renässans och barock. Tre mil väster om Vilnius finns den gamla kungaborgen Trakai som ligger på en ö i sjön Galve. Där vi får en guidad rundvisning. Det imponerande slottet är beläget strategiskt på en ö i sjön Galvé och började uppföras på 1300-talet. Sedan dess har det byggts till i etapper och använts till både försvarsborg, palats och fängelse. Sedan mitten av 1600-talet började slottet förfalla och i början på 1900-talet restaurerades hela slottet och idag är det en av Litauens största sevärdheter. Under eftermiddagen är vi åter på hotellet och kvällen avslutas med middag.

Dag 5. Vilnius – Hitlers Varglya – Mikolajki – Lidzbark Warminski
Frukost och därefter avresa mot Polen och området öster om Ketrzyn (Rastenburg) där Hitler hade sitt militära högkvarter på östfronten, kallat Varglyan. Vid Varglyan väntar en guide som visar oss runt. Idag är det bara ruiner som återstår av högkvarteret men vi kan fortfarande insupa känslan från denna historiska plats. Vidare går resan till Lidzbark Warminski, under kvällen checkar vi in på hotell Hotel Krasicki och äter en gemensam middag.

Dag 6. Gdansk – Gdynia
Efter frukost stiger vi på bussen som idag tar oss till Gdansk. Tillsammans med vår guide gör vi en rundtur i denna fas¬cinerande stad. Efter rundturen äter vi en gemensam middag innan vi rullar ombord på Stena Lines färja som ska ta oss till Karlskrona.

Dag 7. Karlskrona – Hemorten
Frukostbuffé ombord på båten. Vi beräknas anlända till Karlskrona cirka 07.45

Novotel Vilnius Centre, Vilnius
Novotel Vilnius Centre är ett modernt och rökfritt hotell som ligger på Vilnius huvudgata, Gedimino prospektas. Hotellet har luftkonditionerade rum med kabel-TV, minibar och gratis WiFi. Här finns även ett fitnesscenter.

Novotel har ljusa, rymliga och ljudisolerade rum. Alla rum har trämöbler, skrivbord, värdeskåp samt ett eget badrum med badprodukter och hårtork.

Novotel Vilnius har bastu och turkiskt ångbad. Det finns också en lekplats. Hotellets personal finns tillgänglig 24 timmar om dygnet.

Gediminas slott ligger 800 meter bort och det är 500 meter till Vilnius domkyrka. Vilnius Centre Novotel ligger dessutom bara 1 km från den populära gågatan Pilies.
Läs mer

Radisson Blu Hotel Latvija, Riga
Det 4-stjärniga Radisson Blu Hotel Latvija ligger i hjärtat av Riga, 400 meter från stadens vackra gamla stadsdel. Här erbjuds elegant inredning, flera matställen, spafaciliteter och rymliga rum med gratis WiFi.

Alla rum på Hotel Latvija har minibar samt kaffe- och tekokare. I det moderna badrummet finns badprodukter, hårtork och badkar eller dusch. De flesta har även sittmöbler.
Läs mer

Hotel Krasicki, Lidzbark Warminski
Detta 4-stjärniga hotell ligger inrymt i ett historiskt slott i Lidzbark Warminskis centrum och har ett astronomiskt observatorium och ett stort bibliotek. De eleganta rummen har gratis internet och platt-TV.

Som gäst på Hotel Krasicki kan du koppla av gratis i poolen, bastukomplexet eller bubbelpoolen. Du kan träna på gymmet eller prova ett urval massagebehandlingar på spaet och hälsocentret.

Alla rum på Krasicki ligger antingen i hotellets gotiska flygel eller i barockflygeln. Alla rum har dessutom värdeskåp, minibar samt te- och kaffekokare.
Läs mer

Avresor