Våra resor

Norges fjäll& fjordar, 5 dagar

Den norska fjällvärlden har mycket att erbjuda, från levande kulturlandskap med gröna ängar och betande kor, via dramatiska fjäll och fjordar, till vilda älvar och trolska skogar. Kort sagt en resa med naturupplevelser man aldrig glömmer. Vad sägs om Raumabanan som är en av Norges vackraste järnvägssträckor och ett tekniskt underverk, en färjetur Ålesund- geiranger – även kallad ”Verdens vakreste sjøreise” och mycket mer. Norge visar upp sin bästa sida när vi reser genom trolska landskap.

I resans pris ingår:
- Resa i modern helturistbuss.
- Färjor och vägavgifter.
- Del i dubbelrum.
- Halvpension
- Tågresa på Raumabanan mellan Dombås- Åndalsnes
- Färjetur Ålesund- Geiranger.
- Reseledare

Enkelrumstillägg: 1.700:-

OBS! Medtag giltigt pass eller nationellt id-kort utfärdat av polisen OBS!

Den norska fjällvärlden har mycket att erbjuda, från levande kulturlandskap med gröna ängar och betande kor, via dramatiska fjäll och fjordar, till vilda älvar och trolska skogar. Kort sagt en resa med naturupplevelser man aldrig glömmer. Vad sägs om Raumabanan som är en av Norges vackraste järnvägssträckor och ett tekniskt underverk, en färjetur Ålesund- geiranger – även kallad ”Verdens vakreste sjøreise” och mycket mer. Norge visar upp sin bästa sida när vi reser genom trolska landskap.

Dag 1. Hemorten–Öyer
Från våra anslutningsorter tar vi sats och siktar högt upp mot Norge, dess fantastiska fjordar och staden Öyer vid Hafjell. Här tar vi in på fina och bekväma Scandic. På kvällen väntar sedan en middag.

Dag 2. Öyer–Ålesund
Efter frukosten går vår resa vidare mot Dombås. Här kliver vi av bussen för att åka en av Norges vackraste tågresor, Raumabanan till Åndalsnes. Sträckan är cirka 11 mil lång, enspårig och inte elektrifierad. Banan byggdes 1912 och spelade en stor roll vid invasionen 1940 då man flyttade undan alla guldtackor, 49 ton, från Oslo via denna järnväg till ett krigsfartyg i Molde för vidare färd till England. Romsdalen är en fantastiskt vacker dalgång, trång med branta fjällväggar och strax innan Åndalsnes ser man det 1 700 meter höga fjällmassivet Trolltindane med Trollväggen – en fjällvägg som stupar 1 000 meter lodrätt ner mot dalen. Vi stannar för lunch i Åndalsnes som ligger naturskönt där älven Raumas mynnar ut i Romdalsfjorden. Vi kör sedan de sista mycket vackra milen utmed Romsdalsfjorden ut i havsbandet och till Jugendstaden Ålesund. Staden ligger på öar längst ute vid havet. År 1904 brann hela stadskärnan ner och byggdes sedan upp i Jugendstil. Den stoltserar med sin vackra arkitektur som är vida känd, dess torn, spiror och snickarglädje som präglar staden. Vi stannar i två nätter på centralt belägna Scandic Parken. Kvällen avslutas med middag.

Dag 3. Ålesund
När vi ätit frukost vänder vi sedan näsan mot Vestnes och tar färjan över Moldefjorden till Molde, även kallad Rosornas stad. Vi åker ut på den vackra Atlanterhavsvägen, en mycket vacker vägsträcka helt ute vid havet uppbyggd på ett flertal öar! Där kör vi upp till den otroligt vackra utsiktspunkten Varden. Där kan man i klart väder se det så kallade ”Moldepanoramat” – 222 fjälltoppar i riktning söder! Här är en fotopaus ett måste! Vi återvänder sedan till färjan och åker tillbaka till Vestnes. Under kvällen avnjuter vi en middag på hotellet.

Dag 4. Ålesund–Geiranger–Fagernes
Dagen börjar med frukost innan avfärd ner till kajen för att stiga ombord på färjan till Geiranger. Detta har kallats för världens vackraste sjöresa och lockar turister från när och fjärran. Idag är det stora moderna båtar som trafikerar kusten. Efter att ha passerat Storfjorden och Synnylvsfjorden kommer vi in i Geiranger- fjorden där vi passerar bl.a. de sevärda vattenfallen ”de 7 systrarna”, ”Friaren” och ”Brudslöjan”. Den som vill kan passa på att äta en fika ombord innan ankomst till Geiranger kl. 11,00. Här möter bussen upp för att ta oss vidare mot nya äventyr. Bussen arbetar sig upp och kommer strax fram till Lom, berömd för sin fantastiska stavkyrka. Vi gör ett kort besök i kyrkan (entré ingår ej) innan vi far vidare söderut på den berömda väg 51 över Valdresflya. Vi åker på platån i utkanten av Jotunheimens nationalpark och bjuds på en fantastisk utsikt över fjällens och sjöarnas rike. Vägen verkar nästan sväva över bergsplatån med en högsta punkt på 1 389 meter över havet. Under kvällen kommer vi fram till Fagernes och vårt hotell Scandic Valdres, för middag och övernattning.

Dag 5. Fagernes - Hemorten
Efter frukost börjar vi vår resa hem och fram mot kvällen anländer vi till respektive hemort. Efter att vi tillbringat några förtrollande dagar i ett magiskt landskap återvänder vi nöjda hem med våra upplevelser av den sagolika naturen.

Scandic Parken, Ålesund
Scandic Parken ligger i centrala Ålesund, och erbjuder gratis WiFi, en populär frukostbuffé samt rum med kabel-TV och minibar. Byparken ligger 50 meter bort.

De flesta rummen på Scandic Parken har utsikt över Ålesund och de närliggande öarna. I vissa rum finns en sittgrupp eller ett skrivbord.

Du kan träna på fitnesscentret och sedan koppla av i bastun.
Läs mer

Scandic Hafjell, Öyer
Detta hotell i Hafjell erbjuder gratis bastu och en pool samt rum med gratis WiFi och en garderob. Hafjell Alpine Centre ligger 1 km bort och erbjuder enkel tillgång till skidåkning.

Alla rum på Scandic Hafjell har TV och egna badrum. Rummen har utsikt över fjällen, staden eller parken.

Hotellet har en rymlig bufférestaurang och en bar samt ett gym och ett lekrum för barnen.
Läs mer

Scandic Valdres, Fagernes
Scandic Valdres ligger i Fagernes centrum och har gratis WiFi och ljust inredda rum med en platt-TV med satellitkanaler. Fagernes strand ligger bara 50 meter från hotellet.

Gäster på Scandic Valdres kan träna i gymmet eller koppla av i bastun och inomhuspoolen. Det finns också ett lekrum för barnen.

Hotellets restaurang serverar specialiteter från området Valdres. Du kan koppla av med något läskande att dricka i baren, pianorummet eller den lugna biblioteksloungen.
Läs mer

Avresor