Våra resor

Höga kusten med Inlandsbanan, 6 dagar

Det här är resan för dig som söker naturupplevelser på riktigt hög nivå. Vi åker norrut genom ett sommarvackert Sverige mot en plats där naturens krafter under 20 000 år format ett dramatiskt landskap med världens högsta kustlinje – Höga Kusten. Vägen genom detta svenska världsarv kantas av spännande vildmarksupplevelser och kryddas med inlandets goda mattraditioner. På vägen tillbaka åker vi Inlandsbanan längs Storsjön och genom Härjedalens björntäta skogar. Förbered dig på en storslagen resa för alla sinnen!

I resans pris ingår:
- Bussresa i modern helturistbuss
- Vägskatter samt moms
- Del i dubbelrum
- Halvpension
- Skulebergets linbana t/r (Pga renovering kommer linbanan hålla stängt hela sommaren och detta arrangemang utgår och ersätts av besöket på friluftsmuseet  Murberget)
- Entré till Naturum Höga Kusten inkl. guidning
- Entré till Surströmmingsmuseet inkl. kaffe
- Båttur Ullånger-Ulvön t/r
- Besök och guidning Döda Fallen och Thailändska Paviljongen
- Inlandsbanan Östersund-Mora
- Reseledare

Enkelrumstillägg: 1.490:-

Det här är resan för dig som söker naturupplevelser på riktigt hög nivå. Vi åker norrut genom ett sommarvackert Sverige mot en plats där naturens krafter under 20 000 år format ett dramatiskt landskap med världens högsta kustlinje – Höga Kusten. Vägen genom detta svenska världsarv kantas av spännande vildmarksupplevelser och kryddas med inlandets goda mattraditioner. På vägen tillbaka åker vi Inlandsbanan längs Storsjön och genom Härjedalens björntäta skogar. Förbered dig på en storslagen resa för alla sinnen!

Dag 1. Hemorten–Gävle
Vår resa går norrut genom det vackra svenska sommarlandskapet. På lämpliga ställen stannar vi till för bensträckare, fika och lunch. På kvällen är vi framme i Gävle och checkar in på trevliga Clarion Hotel Winn. Vi avslutar dagen med en gemensam middag på hotellet.

Dag 2. Gävle–Höga Kusten–Örnsköldsvik
Efter frukost börjar vår spännande och fullspäckade dag! Vi går ombord på bussen som längs vindlande vägar tar oss till världsarvet Höga Kusten där öppet hav, branta berg och djupa skogar förenas. Höga Kusten är en magisk sträcka med höga kalottberg, gigantiska klapperfält, avsnörda havsvikar och isräfflor på runda berghällar. Dagens första stopp bilr på friluftsmuseet murberget. här får vi en guidad visning. Museet är ett av de största i Sverige med byggnader och miljöer som speglar bebyggelse, social historia, utbildningsväsende, kyrkans och socknens betydelse, vägväsendet, järnbruken, samisk kultur, efterkrigstiden och fäbodkultur. Viader går färden söderut. Naturformationerna är världsunika bevis på att landet höjt sig efter varje istid. Världsrekordet är uppmätt vid Skulebergets topp, där kustlinjen går hela 286 meter högre än nuvarande havsyta.
Efter ett lunchstopp når vi vårt första mål som är just det fascinerande Skuleberget. 1200 meter lång linbana transporterar oss enkelt hela vägen upp till toppen där vi får njuta av en av världsarvets vackraste vyer. Den som vill kan vandra en bit av topprundan och besöka rövargrottan eller varför inte njuta av en fika eller glass i Toppstugan. (Pga renovering kommer linbanan hålla stängt hela sommaren och detta arrangemang utgår och ersätts av besöket på friluftsmuseet  Murberget)
 När vi tagit oss ner för berget är det dags för ett besök på Naturum Höga Kusten som ligger ett stenkast från Skuleskogens nationalpark. Vi får en guidad visning där vi får ta del av landhöjningens förunderliga geologiska och kulturella historia. Därefter tar vi oss vidare till Fiskevistet, världens första surströmmingsmuseum! Här finns en unik utställning om den norrländska surströmmingskulturen samt utställningar om båtar, fiske, lotsning och människor i trakten. Fulla av upplevelser och intryck åker vi vidare till dagens slutmål, Örnsköldsvik. Här checkar vi in på Scandic Örnsköldsvik innan vi möts upp för en gemensam middag på en trevlig restaurang i närheten.

Dag 3. Örnsköldsvik–Ulvön–Örnsköldsvik
Vi vaknar upp i denna vackra kuststad och njuter av en god frukost. Därefter sätter vi oss i bussen för en kort resa till Ullånger där vi sedan går på båten som tar oss ut till Ulvön. Ulvön ligger i Örnsköldsviks skärgård, i hjärtat av Höga Kusten. Ön är mest känd för surströmmingen som tillverkats på ön i över hundra år. I den vackra skärgårdsmiljön finns restauranger, affärer och många gamla fina byggnader. Vi tillbringar några timmar på ön och tittar på bland annat Ulvö kapell som är Norrlands äldsta bevarande träbyggnad. Det blir även tid för lunch. På eftermiddagen tar vi båten tillbaka till Ullånger och tillbaka till hotellet. Vi får några timmar fritt där vi kan upptäcka vackra Örnsköldsvik innan vi träffas på kvällen för en gemensam middag på Restaurang Varvsberget.

Dag 4. Örnsköldsvik–Östersund
Mätta och belåtna efter frukost sätter vi oss i bussen och åker till Ragunda kommun för ett besök vid Döda Fallet – Sveriges genom tidernas största naturkatastrof. Här får vi en guidad visning och får höra om den hemska och fascinerande historien som utspelade sig natten den 6 juni 1796, då den stora Ragundasjön tömdes på bara fyra timmar. Vattenfallet
Storforsen blev plötsligt torrlagt och Döda Fallet skapades. Efter detta gör vi ett tvärt kast i sinnevärlden och åker till den vackra byn Utanede. Här visar sig en sagolik syn för oss när vi kommer fram till den enda kungliga thailändska paviljongen i världen utanför Thailand – King Chulalongkorn Memorial Building. Även här får vi en guidad tur och får ta del av den fascinerande historien om varför en minnesbyggnad till en thailändsk kung har rests i hjärtat av Jämtland. Efter lunch åker vi vidare till sommarstaden Östersund där vi får några timmar fritt för egna upplevelser innan det är dags för en gemensam middag på hotellet.

Dag 5. Östersund–Mora–Karlstad
Efter en tidig frukost sätter vi oss på tåget för en spännande resa med Inlandsbanan. Vi lämnar Östersund och åker längs Storsjön där odjuret sägs bo, vidare ner genom Härjedalens björntäta skogar. Vi kommer riktigt nära den svenska vildmarken och njuter av landskapet som susar förbi utan-
för fönstret. Vid Storstupet och Helvetsfallet, två gamla flottningsställen, saktar tåget in så att du kan se naturens eget skådespel. På eftermiddagen är vi framme i Mora som är känt för sina Moraknivar och Dalahästar. Vidare går färden med bussen mot Karlstad, där vi checkar in på bekväma Best Western Gustaf Fröding Hotell. På kvällen äter vi en god middag i glada vänners lag.

Dag 6. Karlstad–Hemorten
När frukosten är uppäten är det dags för hemfärd. På somriga vägar åker vi ner genom Sverige och på kvällen är vi framme på våra hemorter. Vi tar farväl av gamla och nya vänner och gläds åt alla fina minnen från vår resa.

Clarion Hotell Winn, Gävle
Clarion Hotel Winn i Gävle är ett centralt beläget förstklassigt affärs-, konferens- och fritidshotell som präglas av musik, konst och design. Hotellet ligger mitt i centrala Gävle, vid Stortorget, nära till kommunikationer, affärer, köpcentrum och nöjen.

På restaurang Brasserie Absint är maten en upplevelse, personalen sådana som inspirerar och, inte minst, bor de i restaurangerna en atmosfär som gör att människor vill mötas. Här kan du njuta av brunsh, lunch och härliga middagar. I den snygga loungen, den eleganta baren och gemytliga restaurangen.

Hotellet erbjuder en våning för relax och träning. Här finns en härlig pool samt ett helt nytt gym som är öppet varje dag mellan 06:00 – 22:00. Detta kostar en liten summa för samtliga men gratis för dig som är Nordic Choice Medlem.
Läs mer

Scandic Örnsköldsvik, Örnsköldsvik
Detta hotell ligger bara 2 km från centrala Örnsköldsvik, Paradisbadet och Fjällräven Center. Gästerna får gratis tillgång till gym, pool och bastu.

Scandic Örnsköldsvik erbjuder gästerna en kostnadsfri ekologisk frukostbuffé och Wi-Fi. Alla rum har fåtöljer, skrivbord och satellit-TV med filmkanaler.

Scandic Örnsköldsvik serverar rättvisemärkt kaffe och har även en affär som är öppen dygnet runt.

Hotellets Bistro Höga Kust serverar både lokala och internationella läckerheter. Lobbybaren erbjuder snacks och drinkar.
Läs mer

Clarion Hotel Grand, Östersund
Detta hotell i centrala Östersund ligger 350 meter från tågstationen Östersund västra. Här erbjuds gratis Wi-Fi, gratis tillgång till pool och bastu, samt rum med modern inredning.

En platt-TV, ett skrivbord och en sitthörna är standard i alla rum på Clarion Hotel Grand Östersund.

Kitchen & Table är ett restaurangkoncept utformat av den välkända svenska kocken Marcus Samuelsson. Konceptet kombinerar de bästa skandinaviska ingredienserna med Manhattans unika blandning av internationella smaker. Lobbybaren serverar cocktails, viner, lokalt bryggt öl och en mängd olika snacks.

Aktiva gäster kan träna i hotellets gym och cykeluthyrning finns också.
Läs mer

Best Western Gustaf Fröding Hotell, Karlstad
Detta miljövänliga hotell ligger strax intill E18, 3 km från centrala Karlstad, och erbjuder en utomhuspool, gratis parkering och gratis Wi-Fi.

Alla rum på Best Western Gustaf Fröding Hotell har platt-TV med kabelkanaler och eget badrum med dusch.

Passa på att träna i gymmet eller koppla av i bubbelpoolen och bastun. Barnen kan roa sig på lekplatsen eller i det sommaröppna lekrummet.
Läs mer

Avresor