Frankfurt an der Oder - Upplev en del av forna Östtyskland

    Polen Tyskland
 Pris: :-     4 dagar


Frankfurt an der Oder - Upplev en del av forna Östtyskland

På den här resan har vi den anrika hansestaden Frankfurt an der Oder som utgångspunkt för våra äventyr. Vi utforskar det fascinerande och vackra staden Slubic i Polen för ett besök på en genuin polskmarknad och hinner även med ett besök i det lilla charmiga slottet Sanssouci.

Dag 1. Hemorten–Potsdam–Frankfurt an der Oder
På morgonen går vi på bussen som tar oss ner mot Tyskland. På eftermiddagen kommer vi till staden Potsdam, cirka 3,5 mil utanför Berlin. Här ska vi besöka slottet Sanssouci som uppfördes 1745-1747 av Fredrik II av Preussen. Sans souci är franska och betyder ungefär sorgfri, sorglös och namnet symboliserar att slottet var en plats för avkoppling, dit Fredrik kunde fara när han ville komma bort från pompan och ståten i Berlin. Det vackra, relativt lilla slottet med endast 12 rum, är omgivet av en stor barockträdgård med gräsmattor, blomrabatter och en stor mängd fruktträd som apelsiner, meloner och persikor. Parken innehåller även många statyer och fontäner och här finns också ett stort orangeri. Efter besöket åker vi de sista milen till vårt slutmål, Frankfurt an der Oder, en gammal hansestad som idag är känd för sitt universitet och sitt ståtliga rådhus. Här checkar vi in på City Park Hotel och äter en gemensam middag på kvällen.

Dag 2. Frankfurt–Slubice–Frankfurt
Efter frukost sätter vi oss i bussen för en utfärd. I dag korsas floden Oder till Polen och staden Slubice för besök på en typisk marknad. Utflykten går vidare till Eisenhüttenstadt där bl.a. Vattenfalls gigantiska brunkolsverk fanns. Eisenhüttenstadt var själva kärnan i drömmen om det nya DDR och den nya socialismen. Idag är den en rest av något lämnat och försvunnet, med ruiner som påminner om hur ett helt europeiskt samhällssystem kollapsade under 1980-talet. På kvällen är vi tillbaka på vårt hotell där vi äter middag tillsammans.

Dag 3. Frankfurt–Spreewald–Frankfurt
Vi börjar dagen med frukost och beger oss sedan iväg för dagens äventyr. Idag ska vi utforska det fascinerande naturområdet Spreewald. Området är unikt i Europa med sitt parkliknande landskap som genomkorsas av många vattendrag. Vi åker på en traditionell kahnfart i de flatbottnade båtar som är det traditionella färdmedlet i området. Båtar har alltid varit ett naturligt transportmedel på grund av den labyrintliknande delningen av floden Spree. Turen sträcker sig 4 timmar framåt och det ingår lunch i Wotshofska. Eftermiddagen har vi fri för egna aktiviteter innan vi samlas på kvällen för en gemensam middag.

Dag 4. Frankfurt–Hemorten
Efter frukost är det dags för hemfärd. På snabba vägar tar vi oss upp genom Tyskland och Danmark och på kvällen är vi åter i våra hemorter.
City Park Hotel, Frankfurt an der Oder
City Park Hotel ligger bara 500 meter från floden Oder och 5 minuters promenad från järnvägsstationen Frankfurt Oder. Hotellet erbjuder färgglada rum med satellit-TV.

De ljusa rummen på City Park Hotel har minibar, skrivbord och eget badrum med hårtork.

Drycker och snacks erbjuds i restaurangen Bistro. En frukostbuffé serveras varje morgon.

Läs mer


1 


Med reservation för felskrivning


Blå och Röd Rand