Norges Telemark

    Norge
 Pris: :-     5 dagar


Norges Telemark

Norge på sommaren är något av det vackraste man kan se. Tänk att följa en glimrande blågrön fjord och se de snötäckta topparna mellan alla vackert blommande fruktträd som klättrar uppför sluttningarna. Följ med oss på en resa över snötäckta vidder, förbi brusande forsar och längs vackra vägar.

Dag 1. Hemorten–Sandefjord
Tidig morgon stiger vi på bussen och styr färden norrut mot Norge. Via färjan från Moss till Horten når vi dagens mål, norska Sandefjord. Vi stannar för natten på Scandic Park Sandefjord.

Dag 2. Sandefjord–Vrådal
Efter frukost stiger vi på bussen och beger vi oss ut mot Telemarken. En tjusig resa leder oss till en av de klassiska fjällorterna – Vrådal i Telemarken. Innan vi når Vrådal stannar vi till på Porsgrund Porslinsfabrik för ett litet besök i fabriken. Under eftermiddagen når vi Vrådal och checkar in på trivsamma Quality Straand Hotel & Resort och ses så småningom i hotellets restaurang där middag serveras.

Dag 3. Vrådal
Efter frukost beger vi oss den korta biten till Telemarkskanalen. Här ska vi göra en vacker båttur på ett par timmar genom slussarna i det vackra fjällandskapet. Vi passerar underbar natur och mysiga byar med den typiska kanalarkitekturen. Totalt sett går kanalen genom 18 slussar, sträcker sig 105 kilometer och har en höjdskillnad på 72 meter. Vår tur går från Ulefoss genom 8 slussar till Lunde. På vår väg tillbaka med bussen kommer vi att besöka en av stavkyrkorna i området – lika fascinerande som gamla är dessa kyrkor, byggda helt i trä. Efter lite egen tid i Vrådal sätter vi oss till bords för en god middag på hotellet.

Dag 4. Vrådal
Vi tar för oss av frukosten och tar sedan plats i bussen. Vårt mål är Rjukan, en välbekant Telemarksby med fascinerande historia. Rjukan var från början en liten oansenlig plats, men här fanns fantastiska naturresurser i form av enormt kraftfulla forsar. Industrimän köpte upp forsen och området i början av seklet för att bygga en produktion av konstgödsel. Vetenskapsmannen Birkeland hade idéer om att framställa kväve på konstgjord väg. Detta blev upptakten till Norsk Hydro. En biprodukt till kväveproduktionen är ”tungt vatten” som är en viktig komponent i framställningen av atomvapen. Detta ledde under andra världskriget till att tyskarna jagade detta norska vatten och att inhemska partisaner saboterade anläggningen med påföljande dramatisk jakt på förövarna. Allt detta får vi ta del av på vårt besök på Industriarbeidermuseet. Vi fortsätter dagen med ett stopp på väg upp mot Gaustatoppen, Telemarks högsta berg på 1 883 meter, ett fascinerande och vackert område. På eftermiddagen är vi tillbaka på hotellet och så småningom ses vi i matsalen för en gemensam avskedsmiddag.

Dag 5. Vrådal–Hemorten
På morgonen lämnar vi Vrådal och Telemark. Resan tillbaka till Sydsverige går landvägen med vår buss. Vi passerar Oslo och är snart på svensk mark. Vi färdas genom fin skärgårdsnatur och stannar för god lunch och fikapauser längs vägen. Under kvällen når vi respektive hemort med många ”hyggelige” norska minnen i bagaget!

 
Quality Straand Hotel & ResortDetta hotell har varit familjeägt i 5 generationer och har anor från 1864. Det ligger vid sjön Nisser i Vrådal och erbjuder kryssningar med veteranbåt och kostnadsfri tillgång till bastu, gym och inomhuspool.

Alla rum på Quality Straand Hotel har traditionell inredning, TV och eget badrum. det finns gratis Wi-Fi i hela byggnaden.

Gästerna kan välja mellan 2 restauranger, alternativen inkluderar bufféer, à la carte-menyer och 2-rätters middagar. En pub och 2 barer erbjuder drycker och snacks.

Läs mer

Scandic Park, SandefjordDetta hotell bredvid Sandefjords hamn erbjuder gratis Wi-Fi samt fri tillgång till en pool. Minibar och kabel-TV är standard på alla rum.

Rummen på Scandic Park har moderna möbler och kaklade badrum. Från vissa rum har du utsikt över fjorden eller de omgivande grönområdena.

På hotellets sommarterrass kan du koppla av med något gott att dricka. Restaurangerna Kosmos, Vinstuen och Parkstuen är alla unika. Du kan välja mellan fina middagar och måltider i intim atmosfär eller med utsikt över vattnet.

Läs mer 

 


1 


Med reservation för felskrivning


Blå och Röd Rand