Norge - Ålsesund och Hurtigruten

    Norge
 Pris: :-     5 dagar


Norge - Ålsesund och Hurtigruten

Den norska fjällvärlden har mycket att erbjuda, från levande kulturlandskap med gröna ängar och betande kor, via dramatiska fjäll och fjordar, till vilda älvar och trolska skogar. Kort sagt en resa med naturupplevelser man aldrig glömmer. Vad sägs om Raumabanan som är en av Norges vackraste järnvägssträckor och ett tekniskt underverk, Hurtigruten – även kallad ”Verdens vakreste sjøreise” och stavkyrkan i Lom samt mycket mer. Norge visar upp sin bästa sida när vi reser genom trolska landskap.

Dag 1. Hemorten–Lillehammer
Från våra anslutningsorter tar vi sats och siktar högt upp mot Norge, dess fantastiska fjordar och staden Lillehammer. Här tar vi in på fina och bekväma Scandic Lillehammer Hotel. På kvällen väntar sedan en middag.

Dag 2. Lillehammer–Ålesund
Efter frukosten går vår resa vidare mot Dombås. Här kliver vi av bussen för att åka en av Norges vackraste tågresor, Raumabanan till Åndalsnes. Sträckan är cirka 11 mil lång, enspårig och inte elektrifierad. Banan byggdes 1912 och spelade en stor roll vid invasionen 1940 då man flyttade undan alla guldtackor, 49 ton, från Oslo via denna järnväg till ett krigsfartyg i Molde för vidare färd till England. Romsdalen är en fantastiskt vacker dalgång, trång med branta fjällväggar och strax innan Åndalsnes ser man det 1 700 meter höga fjällmassivet Trolltindane med Trollväggen – en fjällvägg som stupar 1 000 meter lodrätt ner mot dalen. Vi stannar för lunch i Åndalsnes som ligger naturskönt där älven Raumas mynnar ut i Romdalsfjorden. Vi kör sedan de sista mycket vackra milen utmed Romsdalsfjorden ut i havsbandet och till Jugendstaden Ålesund. Staden ligger på öar längst ute vid havet. År 1904 brann hela stadskärnan ner och byggdes sedan upp i Jugendstil. Den stoltserar med sin vackra arkitektur som är vida känd, dess torn, spiror och snickarglädje som präglar staden. Vi stannar i två nätter på centralt belägna Scandic Parken. Kvällen avslutas med middag.

Dag 3. Ålesund- Vestnes - Molde - Ålesund
När vi ätit frukost vänder vi sedan näsan mot Vestnes och tar Hurtigruten-färjan över Moldefjorden till Molde, även kallad Rosornas stad. Vi åker ut på den vackra Atlanterhavsvägen, en mycket vacker vägsträcka helt ute vid havet uppbyggd på ett flertal öar! Där kör vi upp till den otroligt vackra utsiktspunkten Varden. Där kan man i klart väder se det så kallade ”Moldepanoramat” – 222 fjälltoppar i riktning söder! Här är en fotopaus ett måste! Vi återvänder sedan till färjan och åker tillbaka till Vestnes. Under kvällen avnjuter vi en middag på hotellet.

Dag 4. Ålesund–Geiranger–Fagernes
Dagen börjar med frukost innan avfärd ner till kajen för att stiga ombord på Hurtigrutens färja till Geiranger. Detta har kallats för världens vackraste sjöresa och lockar turister från när och fjärran. Idag är det stora moderna båtar som trafikerar kusten från Bergen i söder till Kirkenes i norr. Efter att ha passerat Storfjorden och Synnylvsfjorden kommer vi in i Geirangerfjorden där vi passerar bl.a. de sevärda vattenfallen ”de 7 systrarna”, ”Friaren” och ”Brudslöjan”. Den som vill kan passa på att äta lunch ombord innan ankomst till Geiranger kl. 13.30. Här möter bussen upp för att ta oss vidare mot nya äventyr. Bussen arbetar sig upp och kommer strax fram till Lom, berömd för sin fantastiska stavkyrka. Vi gör ett kort besök i kyrkan innan vi far vidare söderut på den berömda väg 51 över Valdresflya. Vi åker på platån i utkanten av Jotunheimens nationalpark och bjuds på en fantastisk utsikt över fjällens och sjöarnas rike. Vägen verkar nästan sväva över bergsplatån med en högsta punkt på 1 389 meter över havet. Under kvällen kommer vi fram till Fagernes och vårt hotell Scandic Valdres, för middag och övernattning.

Dag 5. Fagernes - Hemorten
Efter frukost börjar vi vår resa hem och fram mot kvällen anländer vi till respektive hemort. Efter att vi tillbringat några förtrollande dagar i ett magiskt landskap återvänder vi nöjda hem med våra upplevelser av den sagolika naturen.
Scandic Praken Hotel, ÅlesundScandic Parken Hotel ligger i hjärtat av Ålesund, nära Ålesund museum, Ålesunds färjeterminal och Jugendstilsenteret. I närheten ligger även Ålesunds kyrka och Color Line stadion.

Hotel har bastu och fitnessanläggning. Kostnadsfri wi-fi i allmänna utrymmen; dator finns tillgänglig. Hotell erbjuder restaurang, kafé och bar. Gäster har tillgång till bland annat bokning av biljetter och guidade turer, värdeförvaringsskåp i receptionen och hiss.

De 197 gästrummen på hotellet har minibar. Tv:n har kabelkanaler.

Läs mer

Lillehammer hotellBoendet ligger 15 minuters promenad från stranden. Detta hotell omges av en privat park och ligger bara 900 meter från Lillehammers tågstation. Hotellet har inomhus- och utomhuspooler, en bastu och ett fitnessrum.

De klassiskt inredda rummen på Lillehammer Hotel har kabel-TV och minibar.

Lillehammer Hotel har 2 restauranger som serverar internationella och lokala rätter. Du kan koppla av i Long Horn Bar eller på terrassen.

Läs mer


1 2 


Med reservation för felskrivning


Blå och Röd Rand